Стоилковски: Истрага и одговорност за скандалот со струшката болница, криминал и политички врски не смеат да бидат поважни од животот

Од портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ, Наум Стоилковски, денес преку новинарско прашање беше побаран коментар за случајот во струшката болница, за одговорност на директорот за компликации кој што не се истражени.

Ова е неговиот одговор:

„Скандалозниот случај во струшката болница мора да се истражи веднаш и доколку се утврди вина да се побара одговорност. Но, она кое што загрижува е што случајот е од август месец минатата година и за жал сеуште нема никаква разрешница. Зошто речиси половина година институциите молчат, молчи Министерството за здравство, молчи Државниот инспекторат, молчи министерот Филипче.

Да биде скандалот поголем Државниот санитарен и здравствен  инспекторат одговорноста да го испита овој случај ја префрла во ноември до Министерството за здравство барајќи да се направи стручен надзор за овој случај и  истиот да изготви извештај. Но, за жал немало извештај, што остава сомнеж дека Министерството за здравство и министерот Филипче се обидуваат да го забошотат овој случај и некого да го заштитат од одговорност. Зошто Филипче молчи за скандалозниот случај во струшката болница од август месец и за барањето од Државниот здравствен и санитарен инспекторат.

Срамота е, се работи за здравје и живот на граѓаните. Никако не може евентуален криминал, политичка врска или било што да биде поважно од еден човек. Молкот на Филипче го прави тој да биде соучесник“.